Voordelen

De voor- en nadelen van vliegen vanuit Düsseldorf

Het lijkt tegenwoordig een heuse trend: vliegen vanuit het buitenland. Het zou zogenaamd goedkoper (check actuele ticketprijzen) zijn om vanuit België of Duitsland te vliegen. Als Hollanders houden we natuurlijk wel van besparen, maar dan moet het wel de moeite waard zijn. Tijd voor een eerlijk overzichtje: wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van het vliegen vanuit Düsseldorf, in Duitsland? We gingen op onderzoek uit en hebben de conclusies hieronder samengevat!

Vliegtickets.nl zoekformulier

Goedkoper vliegen?

De hoofdvraag is natuurlijk: hoeveel bespaar je ermee? Is vliegen vanuit Düsseldorf nu echt goedkoper en is dat een beetje alle moeite waard? Je kunt natuurlijk wel twintig euro besparen, maar als je in ruil daarvoor uren langer onderweg bent en dus eigenlijk al een hele vakantiedag mist, dan zullen velen van u het er niet voor over hebben.

Helaas zijn er niet echt goede (en vooral: neutrale) artikelen te vinden die aangeven of vliegen via Düsseldorf nu echt goedkoper is, en hoeveel dat dan scheelt. Om goed te kunnen vergelijken hebben we van een zestal reizen uitgezocht wat je ervoor betaalt vanaf Schiphol (Amsterdam), vanaf Eindhoven en vanaf Düsseldorf (Duitsland). We hebben per reis de goedkoopste aanbieder genomen, daarom vind je bij de prijs om welke aanbieder het gaat.

Soms goedkoper, soms duurder

Al met al zien we dat Düsseldorf bij sommige vluchten wel wat goedkoper is, maar de prijzen van bovenstaande vluchten daar net wat duurder zijn dan die vanaf Schiphol.

Helaas is een steekproef van zes willekeurige reizen niet heel representatief, en kan het dus best zo zijn dat een grotere steekproef geheel andere cijfers laat zien.

Om toch een conclusie te kunnen trekken, kunnen we stellen dat het heel erg kan verschillen of een vlucht vanaf Düsseldorf echt zoveel goedkoper is. Het kan zijn dat er vanaf Düsseldorf net een goedkope vlucht wordt aangeboden naar jouw vakantiebestemming of dat daar net een aantrekkelijke last-minute wordt aangeboden, maar het is dus niet zo dat vliegtickets vanaf Düsseldorf altijd honderden euro’s goedkoper zijn dan vliegtickets vanaf Nederlandse bodem.

Je doet er daarom verstandig aan om bij het boeken gewoon even goed rond te kijken wat de goedkoopste en beste vlucht voor jouw situatie is.

Maar hoe kom ik in Düsseldorf?

Maar stel dat je die 11 juli 2016 naar Kreta wil. Vanaf Schiphol kost dat € 175 maar vanaf Düsseldorf € 144; € 31 verschil dus. Maar hoe kom je in Düsseldorf en wat kost dat eigenlijk?

Je hebt grofweg twee opties.

Met de auto

Vanaf Utrecht, het midden van Nederland, is het circa 185 kilometer naar Düsseldorf. Als je ook weer terug wil, en daar gaan we wel vanuit, rijd je dus 370 kilometer. Vanuit Venlo is het slechts 61 kilometer naar Düsseldorf, dus check voor jouw situatie even hoe ver het precies is.

Uitgaande van € 0,19 kosten per gereden kilometer, betaal je € 70,30 aan brandstof vanuit Utrecht. Als je dus met drie of meer personen vertrekt, ben je voordeliger uit dan wanneer je vanuit Schiphol zou vliegen. Als je de brandstof naar Schiphol ook mee zou rekenen dan ben je bij twee personen al goedkoper uit, al is het verschil dan niet zo groot.

Uiteraard moet je ook nog de auto kwijt in Düsseldorf. Als je de goedkoopste optie wil, ben je tot 9 dagen in Düsseldorf totaal € 32 kwijt, als je 9 tot 16 dagen parkeert € 46, 16 tot 22 dagen kost € 60 en alles daarboven kost € 14 per week extra.

Op Schiphol variëren de tarieven heel erg per aanbieder maar zijn de budget plekken over het algemeen net wat duurder dan die in Düsseldorf.

Met het openbaar vervoer

Een wellicht goedkopere optie van vervoer is die per openbaar vervoer. Vanuit Nederland rijdt er een snelle ICE trein naar Düsseldorf. Deze trein rijdt vanaf Amsterdam via Utrecht naar Düsseldorf. Vanuit de andere steden zul je dus eerst naar een van de genoemde steden moeten reizen.

Vroeger had de NS wel eens een actie, waardoor je vanaf slechts € 14 een enkeltje naar Düsseldorf kunt boeken. De prijzen variëren enorm, maar als je vroeg boekt is die € 14 wel te halen. Je kunt dan dus voor € 28 in Düsseldorf komen, zonder last te hebben van het zoeken naar een parkeerplek, hoge parkeerkosten of hoge benzinekosten. Bekijk de Treintickets van NS International op NS International.nl.

De vakantieperioden verschillen soms

In Duitsland, en in veel andere buitenlanden, gelden er andere vakantieperioden dan in Nederland. De zomervakantie overlapt wel grotendeels en uiteraard ook periode gebonden vakanties als de kerstvakantie, maar de overige vakanties verschillen soms wel degelijk.

Het voordeel hiervan is dat het in de vakantie op buitenlandse luchthavens vaak veel rustiger is dan op Nederlandse luchthavens. Je kunt dan dus gewoon doorlopen bij de beveiliging, waar je in Nederland misschien wel uren had moeten wachten!

Voordelen wat betreft Reistijd

Houd er wel rekening mee dat je bij het vliegen vanaf het buitenland soms langer onderweg bent dan wanneer je vanuit Nederland zou vliegen. Vanuit Utrecht is het zeven kwartier rijden om in Düsseldorf te komen, waardoor je in principe dus al bijna twee uur langer onderweg bent naar je vakantiebestemming. Dat hoeft niet altijd vervelend te zijn (de reis is immers deel van de vakantie!), maar kan dat wel worden als je vroeg op het vliegveld moet zijn en daardoor veel eerder op moet staan.

Natuurlijk zijn er ook mensen die in Nederland wonen maar waarvoor Düsseldorf toch dichterbij of net zo ver is; dan is het al snel de moeite waard om toch naar Düsseldorf te gaan.

Conclusie wat betreft voordelen en nadelen

Al met al is Düsseldorf nou niet meteen de hemel op aarde als het op reizen aankomt. Sommige vluchten zijn in Düsseldorf goedkoper dan in Nederland, maar dat is niet altijd het geval. Je zult daarom per geval moeten kijken wat de kosten zijn.

Als je echter midden tussen Schiphol en Düsseldorf woont, of misschien zelfs dichter bij Düsseldorf dan bij Schiphol, dan zal Düsseldorf al snel een goedkopere optie zijn dan dat Schiphol is.

Kijk dus gewoon bij Vliegtickets.nl per vlucht wat de goedkoopste of beste optie is, en overweeg per vlucht wat je vertrekplaats zal worden. Mocht Düsseldorf goedkoper zijn dan kun je dat natuurlijk gewoon doen! Er zitten uiteraard geen noemenswaardige nadelen verbonden aan het vliegen vanaf Düsseldorf. Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden.