Vervoer naar Dusseldorf

Reizen naar en parkeren in Düsseldorf

Om vanuit Düsseldorf te vliegen, zul je natuurlijk eerst moeten zorgen dat je in Düsseldorf terecht komt. Bijvoorbeeld met de Trein met Hi Speed: bezoek NS International en boek voordelig online.

Er zijn verschillende manieren om dat te bewerkstelligen. We zullen kort de verschillende opties bespreken en voor zover mogelijk aangeven hoe lang je er met de desbetreffende vervoersmethode over doet om naar Düsseldorf te geraken en wat de kosten hiervoor bedragen.

Per auto naar Dusseldorf

De meest gebruikte methode is per auto. Met de auto ben je in relatief weinig tijd in Düsseldorf, waardoor je niet veel tijd verliest. Bovendien is het reizen per auto een prettige manier van transport. Je zit niet opgepropt in het openbaar vervoer en bent niet gebonden aan dienstregelingen en eventuele vertragingen die zich altijd op de meest ongunstige momenten voordoen.

Wel zul je er uiteraard rekening mee moeten houden dat je ook per auto vertraagd kunt worden. Er kunnen files ontstaan, wegafzettingen plaatsvinden of ongelukken gebeuren. Vertrek daarom altijd ruim op tijd – al is dat een advies dat voor elke methode van vervoer zal gelden.

Vanaf Utrecht – het meest centrale punt van ons land – is het betrekkelijk eenvoudig om in Düsseldorf te komen. Met een uur of twee kun je er wel zijn. Je volgt simpelweg de A12 in oostelijke richting, die na de grens met Duitsland overgaat in de A3. Voorbij Duisburg volg je de borden Flughafen Düsseldorf, waardoor je via afslag 16 richting Düsseldorf heel eenvoudig naar de luchthaven wordt geleid.

Vanuit de richting Roermond volg je de A52 naar het oosten en zal het vaak niet langer dan drie kwartier reizen vergen om bij de luchthaven aan te komen.

Overige richtingen kunnen op een van de beide genoemde routes inhaken.

Een kostenindicatie voor het reizen per auto is lastig aangezien de kosten uiteraard sterk afhangen van de vertrekplaats van de reiziger.

Om de twee genoemde vertreksteden (Utrecht en Roermond) als uitgangspunt te houden, zullen we voor beide steden de kosten berekenen.

Vanuit Utrecht is het 193 kilometer naar Düsseldorf, vanuit Roermond 63 kilometer. Voor een retour is dat dus respectievelijk 386 en 126 kilometer. Uitgaande van kosten per kilometer van € 0,19 (het standaardbedrag voor reiskosten; de werkelijke kosten kunnen per type en leeftijd van de auto enorm variëren) betaal je zo’n € 75 vanuit Utrecht en € 25 vanuit Roermond.

Parkeren bij Dusseldorf

Hier komen nog wel de kosten voor het parkeren bij. Omdat er niet simpelweg één tarief per dag is, hebben we hieronder voor een aantal tijdspannen de parkeerkosten opgezocht. We hebben overal de goedkoopste parkeerplaatsen gezocht. Vaak moet je dus nog via een zogenaamde SkyTrain of een stukje met de benenwagen voordat je in de terminal bent aangekomen. Voor wat oudere mensen of mensen die minder mobiel zijn kan dit een obstakel zijn. Voor de mensen die luxe wensen hebben we de duurste parkeermogelijkheid meegenomen; de parkeerkosten voor PremiumPLUS. Hierbij bevindt de parkeerplek zich op slechts twee minuten loopafstand van de terminal. Voor degenen die van technische hoogstandjes en futuristische snufjes houden is dit ook zeker een aanrader; je rijdt je auto op een platform, waarna de auto volledig automatisch elders wordt geparkeerd. Meer info over parkeren bij Dusseldorf op Parkos Dusseldorf.

Zoals je ziet vallen de kosten nog behoorlijk mee als je voor de goedkope opties gaat. Uiteraard zijn er nog diverse parkeerplaatsen die wat betreft luxe (voornamelijk de afstand tot de terminals) tussen de twee genoemde opties in zitten; de prijzen bevinden zich hier dan vaak ook tussen.

Per trein naar Dusseldorf

Een andere veel voorkomende optie om in Düsseldorf te komen is die per trein. Als je op tijd weet wanneer je vanaf Düsseldorf vliegt, is dit een goedkoop alternatief voor iedereen die geen zin heeft in gedoe met parkeren in en reizen naar Düsseldorf.

De NS hebben regelmatig kortingen waarbij je goedkoop treintickets kunt kopen waarmee je naar Düsseldorf kunt. Vaak betaal je hier € 19,- per enkeltje (€ 38,- voor een retourticket) voor. Als je wat verder weg woont of geen auto hebt is dit dus een prima optie. In de andere gevallen zal de auto al snel goedkoper zijn, zeker aangezien je voor de trein eerst nog naar Utrecht Centraal of Amsterdam Centraal moet – enkel daar vertrekt de ICE richting Düsseldorf. Vanuit Utrecht ben je in 01:44 uur in Düsseldorf, iets sneller dus dan met de auto.

Wanneer je dichter bij Düsseldorf woont kan het de moeite waard zijn om een losse ticket naar Düsseldorf te kopen, en dus niet met de ICE te reizen. De prijzen hiervoor kun je terugvinden op de website van de NS.

NS HiSpeed (bezoek de NS HiSpeed website) brengt u met sneltreinvaart naar de airport. De treinreis naar Düsseldorf Centraal Station duurt 2 uur en 12 minuten vanaf Amsterdam Centraal, maar er zijn ook andere opstapplaatsen zoals bijvoorbeeld Arnhem.

ns hispeed banner

Per bus

Een andere mogelijkheid, die echter niet vaak wordt gebruikt, is die per bus. Eurolines biedt een reis aan naar Düsseldorf. Deze bus rijdt echter vaak enkel op woensdag, zaterdag en zondag en bovendien moeten de tijden je ook maar net uitkomen.

De kosten vallen echter behoorlijk mee. Op sommige dagen ben je slechts € 9 kwijt voor een enkeltje naar Düsseldorf.

Wanneer de bus mooi aansluit op je vliegtijden dan is het reizen per bus een ideale mogelijkheid voor eenieder die goedkoop wil reizen. Je zult er alleen wel voor in de nabijheid van een opstapplaats moeten wonen of zorgen dat je daar op tijd kunt komen, bovendien ben je langer onderweg (3:30 uur vanuit Utrecht) en vertrekt de bus in beginsel maar driemaal per week.

Houd ook zeker rekening met eventuele vertragingen. Als de bus in de file komt of pech krijgt, heb je een probleem en is het afwachten of je met een eventuele vervangende bus op tijd in Düsseldorf kunt zijn.

Mocht je vanuit Roermond willen vertrekken, dan zou je met de zogenaamde IC bus kunnen reizen. Dit is een busverbinding die Brussel met Düsseldorf verbindt, maar onder andere in Roermond stopt. Vanaf Roermond betaal je doorgaans € 9,- voor een volwassene. De reis duurt 0:55 uur.

Per vliegtuig

Het klinkt onzinnig, maar in uitzonderlijke gevallen kan het zeker de moeite waard zijn om per vliegtuig naar Düsseldorf te vertrekken en van daar uit naar je definitieve bestemming door te reizen. Vliegen naar Düsseldorf kan vanaf enkele tientjes per persoon, al maak je in sommige gevallen elders in Europa een tussenstop.

Vaak is het niet de goedkoopste optie om in Düsseldorf te komen en al helemaal niet de snelste. Wanneer je echter van vliegen houdt en je voor je vlucht vanuit Düsseldorf al behoorlijk wat hebt bespaard, kan het leuk zijn om alsnog per vliegtuig naar Düsseldorf te reizen. Vergeet dan echter niet dat je eerst nog naar Schiphol (of soms een ander vliegveld in Nederland) moet reizen en dat ook kosten met zich mee brengt.

Per pendelbus naar Dusseldorf

In sommige perioden rijden er vanuit diverse steden in het oosten van Nederland pendelbussen richting Düsseldorf. Dit zal echter vaak niet of nauwelijks goedkoper zijn dan het reizen per trein of bus. Soms zit er een goedkope actie tussen waardoor het reizen per pendelbus de moeite waard kan zijn, maar dat is – helaas – lang niet altijd het geval.

Conclusie

Voor de meeste reizigers zal het reizen per auto het meest aangenaam zijn. Zeker als je met meerdere mensen vertrekt, is het al snel de goedkoopste optie. Bovendien vertrekt de auto wanneer jij dat wil en ben je niet gebonden aan dienstregelingen en ongewenste medereizigers. Je bent helaas wel redelijk vatbaar voor vertraging onderweg, maar dat kun je deels opvangen door op tijd te vertrekken.

Een andere veelgebruikte mogelijkheid is het reizen per trein. Voor enkele tientjes kun je een retourtje naar Dusseldorf boeken. Wees hiervoor echter wel op tijd; de kosten stijgen flink naarmate de reisdatum naderbij komt.

De overige opties (bus, pendelbus en vliegtuig) zijn vaak relatief duur, zeker als je de kosten afzet tegen de tijdsduur en de kans op problemen (voornamelijk vertraging).